Motion, frukt och vitaminer – en bluff?

På aftonbladets hemsida är det en professor från Linköping och kritiserar motion, frukt och vitaminer http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article5911098.ab. Av någon anledning får det mig att skratta högt. Det känns som om denne man bara är ute efter debatt. De professorerna som kommenterat artikeln påstår att han har fel. Jag har visserligen inte överdriven övervikt och fått motion ordinerat till mig på recept. Kan förstå hans syn på det, att det orsakar mer skada än nytta om man ska dra det till sin yttersta spets som han gör. Självklart bör man vara försiktig, om man inte rört på sig på väldigt lång tid, men det hoppas jag att läkarna som ordinerar det har i åtanke och meddelar vårdtagaren.

Vad det gäller olika typer av kosttillskott, så självklart, man behöver inte vara expert på det området för att förstå att det är mycket kemikalier i olika former av vitaminbrustabletter eller andra typer av kosttillskott. Jag kan förstå om det finns viss risk att konsumera det överdrivet. Det bästa borde vara att äta riktiga råvaror som färsk frukt eller kött som innehåller de mineraler som personen kanske har en tillfällig brist på. Men om man ser det ur Jan G Bruhns perspektiv så känns det som att det är ett bra alternativ. Hellre något konstgjort som hjälper till än att gå runt och må dåligt.

Mår man bra av att äta kosttillskott, fortsätt med det! Mår man bra av att äta frukt till mellanmål, fortsätt med det. Det är ändå rätt bra att hålla en konstans jämn blodsockernivå under dagen. Gillar du att motionera, gillar du att träna. Fega inte ur utan fortsätt. Det som är roligt mår man följdaktligen bra av. Snarare att låta bli som kanske gör att man känner sig sjuk eller dålig. Lyssna på din kropp, inte professorer som hävdar uppseendeväckande saker för att få uppmärksamhet…

Annonser
  • Peder
  • 15 januari, 2010

  Jag tror stenhårt på att motion och vitaminer ger en bättre balans i livet!
  Gojibär är definitivt en av mina favoriter inom superfood.
  Äter varje dag och är övertygad om att det gör mig piggare.
  Har provat många typer av gojibär, ett tips är http://www.goforlife.se/ . Hälsningar Peder

   • traningsvark
   • 5 februari, 2010

   Jag blev lite nyfiken på Gojibäret… enligt wikipedia.se så: Bäret innehåller många nyttiga ämnen såsom antioxidanter, mineraler och vitaminer, i Sverige köps oftast gojibär torkade eller som juice. Gojibäret har en starkt röd färg på grund av sina höga halter av karotener. Smaken liknar det vanliga russinet.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: