Träna med Oskar Svärd

Idag har jag gjort något ovanligt inspirerande. Som ni kanske läst tidigare har jag planerat att åka öppet spår nästa år… Jobbet sponsrar också Oskar Svärd och vad har det med min vasaloppsinsats att göra? Jo, jobbet sponsrar även sina anställda att få vara med på vasaloppsstafetten, och till vår hjälp kommer Oskar Svärd och håller i ett träningspass.

Klockan 16:00 träffades vi vid Råbäcks motionsspår i Degerfors ombytta och redo för en utmaning. Skidstavarna var med. Man skulle ha 20 cm kortare än de man åker med, men det hade inte jag och det gick ganska bra ändå.

Vi började med att jogga 400 meter, till en lagom brant och lång backe. Där skulle resterande träningspasset äga rum. Vi började med att gå skidgång. Det gör man tillsammans med starka staktag med stavarna. Det är ganska klurigt eftersom man gärna vill jogga, och här handlar det om att gå,

Vi började att gå en liten del av backen och sen gick vi ner igen, fyra vändor hann vi ungefär. Efter det gick vi ännu längre, och det gjorde även att pulsen ökade. Vi gick upp den längre backen i ungefär 4 vänder innan vi testade nästa delmoment.

Det var en träningsform som är inspirerat från norrmännen… älgalufs eller nått liknande. Då börjar vi ta större steg och starkare steg, fortfarande inte löpning, utan fortfarande en variant på skidgång. Vi började med den lilla delen av backen några gånger, och sen tog vi den längre backen några gånger. Nu var pulsen uppe lite till och närmade nog sig 90% av maxpuls.

Under ungefär 10-14 sekunder kan man belasta kroppen maximalt utan att få mjölksyra, berättade Oskar inför nästa träningsmoment. Det skulle vi göra nu! Ungefär som intervallträning, skidgång så fort vi kan i 10-14 sekunder. Nu ville man gärna lägga sig ner på marken efter några vändor, men vi tog och började om från början med ”lugn” skidgång och sen joggade vi hemåt.

Totalt var passet ungefär 55 minuter och redan efter eftersnacket i jobbets träningslokal kände jag av ljumskarna. kanske är det värt att träna det här inför den stundande skidsäsongen, vänja höfterna och blir starkare i armarna skadar ju inte, speciellt inte om man ska åka 9 mil på skidor så småningom…

Oskar skulle man helt klart kunna lära sig ett och annat av. Kanske kommer några tips så småningom.

Annonser
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: